سنگ اسلب چیست؟ | همه چیز درباره سنگ اسلب | مزایا و معایب اسلب

شناخت سنگ‌های ساختمانی یکی از مقوله‌های مهم در ساختمان‌سازی‌ست. چرا که سنگ‌ها امروزه به عنوان یکی از مصالح ساختمانی مهم شناخته شده و به کار می‌روند. اگر در میان جست‌وجوهای خود به دنبال یک سنگ ساختمانی خوب به عبارت « سنگ اسلب » برخورده‌اید و کاملاً گیج شده‌اید که این سنگ چیست، بهتر است تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

بالاخره سنگ اسلب چیست؟ مرمر؟ گرانیت؟ یا …

نگران نباشید، این موضوعی‌ست که برای اغلب افراد پیش می‌آید. دلیل آن هم عدم توجه به تقسیم‌بندی‌های سنگ‌های ساختمانی‌ست. ممکن است شما به لیستی برخورده باشید که شامل مواردی همچون «سنگ تراورتن»، «سنگ گرانیت»، «سنگ مرمریت» و در بین آن‌ها «سنگ اسلب» بوده است. این مسئله باعث عدم درک افراد نسبت به نوع این سنگ می‌شود. اشکال کار کجاست؟

مسئله این است اسلب نوعی سنگ موجود در طبیعت نیست؟ پس از کجا می‌آید؟ از کارخانه سنگ‌بری. یعنی این سنگ غیرطبیعی‌ست؟ خیر. پس؟

این سوال‌ها و جواب‌ها را طرح کردیم تا با گره خوردن این مسئله با ذهن‌تان یک بار برای همیشه این پاسخ را به ذهن بسپارید. اسلب یک روش برش سنگ است، نه یک نوع سنگ ساختمانی موجود در طبیعت. بعد از انتقال سنگ‌ها به صورت کوپ به کارخانه‌ها و کارگاه‌های برش سنگ و فرآوری آن‌ها، سنگ‌ها به شکل‌های مختلفی از جمله تایل (سنگ طولی) و اسلب (سنگ‌های فرآوری شده در ابعاد بزرگ‌تر) در آمده و آماده استفاده به عنوان سنگ‌نما، کف‌پوش و … می‌شوند.

حالا که با مفهوم اسلب آشنا شدید بهتر است به بخش بعدی مقاله برویم تا ویژگی‌های این سنگ را بشناسید.

سنگ اسلب چه ویژگی‌هایی دارد | انبار سنگ اسلب

سنگ اسلب چه ویژگی‌هایی دارد؟

گفتیم سنگ اسلب همان سنگ‌هایی‌ست که همه روزه در نمای ساختمان‌ها و کف‌پوش ادارات و خانه‌ها می‌بینیم، اما با ابعاد بزرگ‌تر. اما ممکن است بپرسید این ابعاد چه اندازه است؟ حداقل اندازه‌ی سنگ اسلب در ابعاد 120 در 220 سانتی‌متر فرآوری و آماده می‌شود. بزرگ بودن ابعاد سنگ معایب و مزایای خاص خود را دارد که در بخش‌های بعدی مطلب به آن‌ها خواهیم پرداخت.

از دیگر مباحثی که در خصوص این سنگ  باید به آن اشاره کرد، برش اغلب سنگ‌های ساختمانی در این ابعاد است. از جمله سنگ‌هایی که به صورت اسلب در بازار یافت می‌شوند عبارتند از:

  • مرمر
  • کوارتز
  • گرانیت
  • مرمریت
  • تراورتن
  • و …

سنگ اسلب ویژگی‌های متعدد دیگری نیز دارد که هر کدام از آن‌ها به عنوان مزیت یا عیب این سنگ شناخته می‌شوند. در ادامه این موارد را به تفکیک مورد بحث قرار خواهیم داد.

کاربردهای اسلب کدامند؟

یکی از مباحث مهم در شناخت سنگ‌های ساختمانی و انواع آن، بررسی کاربرد آن‌هاست. اسلب کاربردهای متعددی دارد. در واقع تمام کاربردهایی را که برای سنگ‌های ساختمانی مختلف برشمرده‌ایم می‌توان از سنگ‌هایی که به صورت اسلب فرآوری می‌شوند انتظار داشت. اما این کاربردها کدامند؟
سنگ اسلب یکی از کاربردی‌ترین سنگ‌های به کار رفته در نمای داخلی ساختمان است. این کاربرد سنگ اسلب شامل مواردی متعددی می‌شود:

  • استفاده از این سنگ به عنوان کف‌پوش بسیار رواج دارد. (این مسئله به ویژه در سالن‌ها و لابی‌های بسیار بزرگ هتل‌ها و پاساژ‌ها بسیار به چشم می‌خورد.)
  • از اسلب به فراوانی در نمای دیوارهای داخلی سالن‌ها و ساختمان‌های بزرگ استفاده می‌شود:
  • دیوارهای آشپزخانه، سرویس بهداشتی و … دیگر مکان‌هایی که هستند که نصب این سنگ جلوه‌ای زیبا به آن‌ها می‌بخشد.
  • برای سنگ‌کاری دیواره‌های استخر یکی از گزینه‌های مناسب استفاده از اسلب است.
  • کاربردهای تزئینی در مواردی همچون دیواره‌ی شومینه، کانتر آشپزخانه، کابینت روشویی و … نیز به چشم می‌خورد.

البته کاربرد این سنگ محدود به نمای داخلی نشده و برای نمای خارجی ساختمان نیز این سنگ انتخاب مناسبی‌ست.

اسلب را بیشتر بشناسیم (فورمچ و بوک مچ)

یکی از ویژگی‌های سنگ اسلب امکان ایجاد الگوهای زیبا در هنگام برش است. اما این مسئله چطور امکان پذیر است. ابتدا بیایید اصطلاحات فورمچ و بوک‌مچ را برایتان تعریف کنیم تا بدانید دقیقاً منظورمان چیست. بوک‌مچ به Match یا هماهنگ بودن دو برش سنگ (شبیه کتاب) در کنار یکدیگر اشاره دارد. برای درک فورمچ نیز کافی‌ست به یک شکل فکر کنید که هم به صورت عمودی و هم به صورت افقی از مرکز دارای تقارن است.

اما ایجاد این طرح‌ها با سنگ اسلب چگونه امکان‌پذیر است؟

چگونه طرح فورمچ ایجاد می‌شود

چگونه طرح بوک‌مچ ایجاد می‌شود؟

اگر بخواهیم بر روی دیوار یک طرح بوک‌مچ داشته باشیم، دو سنگ اسلب در کنار هم خواهیم داشت که در مجموع به ما ابعاد 1*2 متر را می‌دهند. این سنگ‌ها نسبت به خطی که آن‌ها را به هم وصل می‌کند متقارند. فرض کنید هر سنگ 2 سانتی‌متر قطر دارد. برای ایجاد این طرح، سنگ اولیه را با قطر 4 سانتی‌متر در نظر بگیرید. حال تصور کنید پشت و روی این سنگ ساب می‌خورد و صیقل‌کاری می‌شود. سپس سنگ از قطر کاملاً به نصف برش خورده و حال دو سنگ با قطر 2 سانتی‌متر داریم که اگر آن‌ها را از یک سمت کنار هم قرار دهیم شاهد تقارن در رگه‌های سنگ خواهید بود.

البته در برش سنگ لزوماً این فرایند طی نمی‌شود و این مراحل فرضی برای درک موضوع ارائه شد. فرایند ساخت فورمچ نیز چیزی شبیه به همین است و تنها تعداد برش‌های آن بیشتر می‌شود.

چگونه طرح بوک‌مچ بر روی اسلب ایجاد می‌شود

مزایای استفاده از سنگ اسلب

نوبت به بررسی مزایای این سنگ می‌رسد. این مزایا را در لیست زیر به طور خلاصه برایتان آماده کرده‌ایم:

  • استحکام بیشتر از تایل‌ها
  • امکان نورپردازی
  • حمل و نقل آسان‌تر
  • کاهش میزان سنگ‌های هدر رفته در فرایند برش
  • زیبایی و جذابیت بسیار بالا
  • امکان ایجاد طرح‌های بوک‌مچ و فورمچ

معایب سنگ های اسلب را بشناسیم

اگر شما تصمیم به استفاد از سنگ های ساختمانی برای پروژه‌ای خاص گرفته باشید، نمی‌توانید از مزایای سنگ اسلب چشم‌پوشی کنید و سنگ تایل یا طولی را جایگزین آن کنید. اما چرا همه از سنگ اسلب استفاده نمی‌کنند؟

شاید تا کنون حدس زده باشید، اما با توجه به توصیفات ارائه شده مراحل و پروسه تولید سنگ اسلوب بسیار پرهزینه‌تر از سنگ تایل است. به همین دلیل شاید بتوان تنها عیب سنگ اسلب را قیمت بالای آن است. این مسئله البته سبب شده است افراد برای بهره‌مندی از زیبایی‌هایی کف‌پوش یا نمای دیواری در این ابعاد به سرامیک‌های سایز اسلب روی بیاورند و آن را جایگزین این سنگ کنند.

اما اغلب متخصصین بر این باورند که هیچ وقت سرامیک نخواهد توانست با سنگ به عنوان عنصری طبیعی با زیبایی خیره‌کننده رقابت کند.

مزایا و معایب سنگ اسلب

تفاوت سنگ اسلب بُر با سایر برشها در برش سنگ ساختمانی

حال که به درک کاملی از مفهوم سنگ اسلب رسیده‌اید. در این بخش به بررسی تفاوت‌های کلی و جزئی این نوع برش با دیگر برش‌ها در سنگ‌های ساختمانی می‌پردازیم. این تفاوت‌ها در زوایای مختلفی قابل مشاهده و بررسی هستند. سنگ‌های تایلی نیز هم‌چون سنگ‌های اسلب، از نمونه‌های مختلف سنگ هم‌چون مرمریت، گرانیت، مرمر، تراورتن و سنگ چینی به دست می‌آیند.

اما ببینیم تفاوت‌های بین این سنگ‌ها چیست؟

  • تفاوت در اندازه

یکی از مهم‌ترین وبرجسته‌ترین تفاوت‌ها بین سنگ‌های اسلب و سایر برشها در برش سنگ ساختمانی، اندازه‌ی آن‌هاست. همان‌طور که گفتیم، سنگ اسلب به سنگ‌هایی گفته می‌شود که در ابعاد بزرگ‌تر فرآوری می‌شوند. معمولاً ابعاد این سنگ از 80 سانتی‌متر بالاتر است. این مسئله شرایط مختلفی را به همراه دارد که در ادامه به آن‌ها بیشتر می‌پردازیم.

  • اختلاف قیمت

فرآوری کردن سنگ‌ها در ابعاد بزرگ‌تر سبب بالا رفتن هزینه‌ها می‌شود. از طرفی برای فرآوری یک سنگ در ابعاد اسلب، معمولاً پرتی سنگ بالاتر رفته و از این رو مواد اولیه‌ی بیشتری برای ساخت آن استفاده می‌شود. این مسائل در کنار یکدیگر باعث افزایش قیمت این سنگ و بالاتر بودن هزینه‌ی خرید آن از انواع سنگ‌ها می‌شوند.

  • زیبایی بیشتر

بزرگ‌تر بودن ابعاد سنگ زیبایی خاصی را با خود به همراه دارد. چرا که سنگ سطح وسیع‌تری را می‌پوشاند. این گستردگی باعث می‌شود الگوهای موجود در سنگ بیش از پیش نمایان شوند. در حالی که در سنگ‌های کوچک الگوها تکرار نشده و گاهی حتی به هم‌ریختگی فاحشی در آن‌ها دیده شود.

از این رو در فضاهای بسیار بزرگ و برای دیوارهای ساختمان‌های بزرگ و لوکس، استفاده از سنگ‌های اسلب انتخابی بسیار مناسب و تاثیرگذار بر کیفیت ظاهری نما یا کفپوش ساختمان است.

وجود طرح‌های بوک مچ و فور مچ

در سنگ‌های اسلب، امکان ایجاد طرح‌های بوک مچ و فورمچ وجود دارد. در حالی که در سنگ‌های تایلی و طولی شاهد چنین موضوعی نیستیم. البته ایجاد این طرح‌ها در سنگ‌های با ابعاد کم نیز غیرممکن نیست. اما مسئله افزایش هزینه‌ها و به‌صرفه نبودن این موضوع است.

محدودیت در نصب

تفاوت در ابعاد سنگ‌های اسلب با دیگر نمونه‌ها، سبب تفاوت در شرایط نصب آن‌ها نیز می‌شود. سنگ‌های اسلب معمولاً گزینه‌هایی مناسب برای فضاهایی با ابعاد بسیار بزرگ هستند. برای مثال می‌توان در کف لابی‌های بزرگ، یا دیوارهای بسیار وسیع از آن‌ها استفاده کرد.

اما اگر بخواهید کف راهرو یا فضای داخلی را که پله‌ها و ناهمواری‌های زیادی دارد، یا دیوارهای یک ساختمان کوچک را وسیله‌ی سنگ اسلب بپوشانید به دردسر خواهید افتاد. شما در فضای داخلی یک ساختمان مسکونی شاید بتوانید چند قطعه سنگ اسلب را در پذیرایی و بر روی دیوار پشت تلویزیون استفاده کنید.

حتی استفاده از سنگ اسلب در دیوار ساختمان‌های بزرگ که پر از پنجره‌اند نیز کاری پر هزینه و گاهی همراه با ضرر زیاد است. از این رو در فضاهایی که قدرت مانور کم است باید از سنگ‌های طولی و تایلی استفاده کرد. هم‌چنین در محل‌هایی که شیب‌بندی باید با حساسیت خاصی انجام شود مناسب بودن ابعاد سنگ می‌تواند کمک‌کننده باشد.

البته در برخی موارد از ترکیب این دو سنگ در کنار یکدیگر نیز بهره می‌برند. این موضوع با توجه به نظر کارشناس و معمار فضای مورد نظر امکان‌پذیر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
مقایسه