نکاتی برای مراقبت و نگهداری از سنگ | شستشوی سنگ ساختمانی

با وجود این‌که سنگ ساختمانی را می‌توان یکی از بادوام‌ترین مصالح دانست، اما مراقبت و نگهداری از سنگ اهمیت ویژه‌ای دارد. بی‌توجهی و سهل‌انگاری در رعایت نکاتی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌شود، می‌تواند طول عمر سنگ را کاهش دهند. برخی سنگ‌ها سال‌های زیادی ساختار خود را حفظ می‌کنند. اما ممکن است در اثر اشتباهات ما کیفیت ظاهری خود را از دست دهند.

نکات و توصیه‌هایی وجود دارند که با رعایت آن‌ها می‌توانیم طول عمر مفید سنگ را افزایش دهیم. در زیر برخی از این نکات را خواهید شناخت.

مراقبت و نگهداری از سنگ در برابر چه عواملی؟

پیش از هر چیز، بهتر است ابتدا نگاهی به عواملی داشته باشیم که می‌توانند سنگ را مستعد آسیب کنند. دانستن این عوامل به ما کمک می‌کنند تا مراقبت بیشتری از سنگ‌ها داشته باشیم.

  • ساییده شدن سطح سنگ در اثر عبور و مرور زیاد
  • شکستگی و ترک سنگ بر اثر فشار و ضربه
  • شست‌وشوی سنگ با مواد اسیدی و ایجاد خوردگی در سنگ
  • ایجاد خط‌وخش بر روی سنگ در اثر کشیده شدن اجسام تیز

جلوگیری از ترک و شکستن سنگ امری‌ست که در مراحل جابه‌جایی و نصب باید به آن توجه شود. نگهداری سنگ در انبارهای سرپوشیده و دقت در حمل‌ونقل آن، نصب درست و اصولی و … از مواردی هستند که در این زمینه باید رعایت شوند. هم‌چنین اگر برای محل‌های پر رفت‌وآمد سنگ‌های مناسبی انتخاب شوند، از میزان ساییدگی آن‌ها کاسته می‌شود. از طرفی انتخاب درست سنگ با قطر مناسب و نصب اصولی آن از شکستن و ترک خوردنش جلوگیری خواهد کرد.

اما اگر در خانه‌تان از سنگ ساختمانی به‌عنوان کفپوش، نمای دیوار، کانتر آشپزخانه و … استفاده شده است، بهتر است مواردی را که در ادامه مطرح می‌کنیم با دقت بیشتری بخوانید.

مراقبت و نگهداری از سنگ کف

یکی از سنگ‌هایی که بسیار در معرض آلودگی قرار داشته و نیاز به مراقبت دارد، سنگ کف است. رفت‌وآمد بر روی سنگ کف به‌ویژه در محل‌هایی که افراد با کفش رفت‌وآمد می‌کنند، باعث ایجاد سایش و آلودگی سنگ می‌شود.

اولین موردی که برای کاهش آلودگی سنگ در چنین محیط‌هایی باید رعایت شود، استفاده از پادری است. در چنین محیط‌هایی با قرار دادن پادری مناسب، میزان گردوخاک ورودی به ساختمان را به‌خوبی کاهش دهید.

ریخته شدن مواد آلوده‌کننده و ایجاد لکه بر روی سنگ کف دیگر معضلی‌ست که ممکن است با آن دست‌وپنجه نرم کنید. در چنین شرایطی آگاهی از نحوه‌ی از بین بردن لکه‌ها از سنگ بسیار کمک‌کننده خواهد بود.
شست‌وشوی سنگ با مواد شوینده‌ی شیمیایی و اسیدی نیز می‌تواند باعث ایجاد لکه و مات شدن سنگ شود. این مسئله کیفیت ظاهری سنگ را به‌شدت کاهش داده و از زیبایی فضای داخلی ساختمان می‌کاهد. پس در انتخاب روش‌های شست‌وشو باید دقت کافی داشته باشید. اما چطور؟

نکات مهم درباره نحوه شستن سنگ

بسیاری از افراد از ما می‌پرسند «آیا شستشو و مواد شوینده سنگ را خراب می کند؟». پاسخ به این سوال وابستگی زیادی به موقعیت مورد نظر و نوع سنگ دارد. چرا که سنگ‌ها از نظر تاثیرپذیری از مواد اسیدی و شیمیایی تفاوت‌های زیادی با هم دارند. در حقیقت شیوه‌های مراقبت و نگهداری از سنگ به نوع سنگ وابسته است.

اما در حالت کلی بهتر است که مسائل زیر را در هنگام شستن سنگ ساختمانی در نظر داشته باشید.

  • از مواد شوینده‌ی مناسب استفاده کنید: مواد شوینده مناسب سنگ ساختمانی ترکیبات و ویژگی‌های خاصی دارند. برای مثال عدم وجود مواد افزودنی، فسفات، پلیمر و … در این شوینده‌ها بسیار مهم است. نامناسب بودن سطح pH در مواد شوینده، استفاده از جوهرنمک و … عواملی هستند که می‌توانند کیفیت سنگ را کاهش دهند.
  • تمیز نگه‌داشتن سنگ به‌طور پیوسته: سنگ را دیربه‌دیر تمیز نکنید. باقی‌ ماندن آلودگی‌ها نظیر گردوخاک باعث کاهش کیفیت ظاهری سنگ می‌شود. لکه‌ها را زودتر از بین ببرید و آن را به بعد موکول نکنید.
  • به‌کار بردن پاک‌کننده‌ی قوی برای آلودگی‌ها: در بسیاری از موارد هم‌چون ریختن غذا، جرم، روغن و … بهتر است تنها به کشیدن دستمال مرطوب بسنده نکنید. چرا که این آلودگی‌ها می‌توانند به‌تدریج افزایش یافته و از بین بردن آن‌ها نیز سخت‌تر شود. بسیاری از لکه‌ها با پاک‌کننده‌های مخصوص سنگ به‌راحتی برطرف می‌شوند و نیازی به جست‌وجو برای یافتن راه‌های خانگی نخواهد بود.
  • استفاده از ضدعفونی‌کننده‌ی مناسب: اغلب سنگ‌ها سطحی صیقلی و بسیار براق دارند. با این‌حال درصد کمی تخلخل در همه‌ی سنگ‌ها وجود دارد. این نقاط مکان مستعدی برای جمع شدن آلودگی‌ها هستند. با استفاده از ضدعفونی‌کننده از پاکیزگی و بهداشتی بودن آن‌ها مطمئن شوید.
  • از براق‌کننده‌ها و تشدیدکننده‌های رنگ استفاده کنید: برای افزایش زیبایی سنگ می‌توانید از تشدیدکننده‌های رنگ مناسب و بی‌خطر برای سلامتی استفاده کنید. استفاده از برخی تشدیدکننده‌ها در سطوحی هم‌چون کانتر به‌دلیل ترکیباتی که دارند می‌تواند خطرناک باشد.

مراقبت و نگهداری از سنگ کانترتاپ

سنگ کانترتاپ در معرض آلودگی‌های خاصی هم‌چون ریختن غذا، روغن و … قرار دارد. به همین دلیل بهتر است مباحثی را که در زیر عنوان می‌کنیم برای حفظ کیفیت این سنگ در نظر داشته باشید.

  • اگر ظروف مایعات اسیدی شیشه‌های حاوی الکل را روی سنگ می‌گذارید، حتماً زیرشان یک محافظ قرار دهید.
  • هیچ‌گاه ظروف داغ را بر روی سنگ قرار ندهید.
    ی برای پیشگیری از ایجاد خراشیدگی بر روی سنگ، از زیر بشقابی برای ظروف فلزی (به‌ویژه ظرف‌های پایه‌دار)، چینی و … استفاده کنید.
  • در صورت ریختن غذا، چاشنی یا هر ماده‌ی آلوده‌کننده‌ای به‌سرعت آن را کاملاً پاک کنید.

اغلب در این بخش از خانه سنگ گرانیت مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سنگ در برابر حرارت و خراشیدگی مقاومت بالایی دارد. با این وجود احتیاط کرده و موارد بالا را رعایت کنید.

نکات نهایی در نگهداری و مراقبت از انواع سنگ

روش های مراقبت و نگهداری از انواع سنگ را در بالا خواندید. نکاتی وجود دارند که دانستن آن‌ها به شما کمک می‌کند تا مراقبت بهتری از سنگ‌هایتان داشته باشید.

  • هیچ‌گاه سنگ گرانیت را با استفاده از موادی هم‌چون آب‌لیمو، آمونیاک و … نشویید.
  • سنگ تراورتن تخلخل زیادی دارد. در صورت استفاده از آن در فضای داخلی در تمیز و ضدعفونی نگه‌داشتن آن بکوشید. این سنگ را به‌طور مداوم نشویید. چرا که نفوذ آب به آن سبب فرسودگی‌اش می‌شود.
  • در شستن و تمیز کردن انواع سنگ‌ها از پارچه‌ها و اسفنج‌های نرم استفاده کنید.
  • تمیز کردن مرمریت به‌طور هفتگی با پارچه‌ی بسیار نرم و مرطوب می‌تواند مفید باشد. می‌توانید گاهی از شوینده‌های با pH خنثی استفاده کنید.
  • از بین بردن لکه از روی مرمریت به‌کمک خمیر جوش‌شیرین ممکن است. اجازه دهید این خمیر به مدت 24 ساعت و زیر پلاستیک در قسمت مورد نظر باقی بماند و سپس آن را با پارچه‌ای نرم و مرطوب تمیز کنید.
  • از زنگ‌زدگی شیرهای آب و دیگر فلزات در کنار سنگ‌های ساختمانی جلوگیری کنید. شیرها و لوله‌ها را پس از استفاده از حمام خشک کنید تا زنگ نزنند. این زنگ‌زدگی می‌توان سبب ایجاد لکه بر روی سنگ‌ها شود.
  • سعی کنید سنگ‌ها را خشک نگه‌دارید. باقی ماندن آب بر روی سنگ لکه شدن آن را به‌همراه خواهد داشت.
  • در صورتی که مدت زیادی از نصب سنگ می‌گذرد می‌توانید به سنگ‌سابی و صیقلی کردن دوباره‌ی سنگ‌ها فکر کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
مقایسه